9
« στις: 21/12/2020, 03:32:55 »
Γεια χαρά!
Είμαι νέο μέλος και είπα να συστηθώ!
Ως καινούριος και εγώ στον χώρο έχω αρκετές απορίες!
Θα ήθελα να σας παραθέσω μια από αυτές.
Λοιπόν!
Αφού ακολούθησα την συνταγή μου για να φτιάξω το γλεύκος μου με την διαδικασία μερικής εκχύλισης
( ξηρή βυνη, ειδική βυνη, λυκίσκο και στο τέλος ενυδάτωση μαγιάς και προσθήκη όλων στον κάδο )
Πήρα αρχική πυκνότητα 1045 όπως προτείνει και ο κατασκευαστής για light (muntons) ξηρή βυνη κλπ
Εγώ σφράγισα τον κάδο την Παρασκευή 11/12
Μετά από μια εβδομάδα την Παρασκευή 18/11 πήρα δείγμα και είχα πυκνότητα 1010
Την Κυριακή 20/12 πήρα κι άλλο δείγμα με πυκνότητα πάλι 1010
Το ερώτημα μου είναι το εξής
Χρησιμοποιώ μαγιά Mangrove Jack’s M76 Bavarian Lager που εχει Attenuation: 75% – 80% και
Flocculation: Υψηλό
Η θερμοκρασία που λειτουργεί η μαγιά είναι 8 C - 14 C
Οι θερμοκρασίες που πετυχαίνω εγώ κυμαίνονται από 10 C - 14 C στον κάδο μου
Ωστόσο έβλεπα από την πρώτη κιόλας μέρα να γίνεται κανονικά η ζύμωση από τις μπουρμπουλήθρες στην αεροπαγιδα μου
Πλέον μπουρμπουλήθρες εμφανίζονται κάθε 20 λεπτά
Ενώ τις πρώτες μέρες είχε πολύ συχνά μπουρμπουλήθρες, δηλαδή ανα 10 δευτερόλεπτα
Έχουν περάσει πλέον 10 μέρες ουσιαστικά από τότε που άρχισε η ζύμωση
Ενδέχεται από αυτά που σας είπα να έχει τελειώσει η ζύμωση και να πρέπει να εμφιαλώσω;
Επίσης σύμφωνα με το “Alcohol By Volume Calculator” από το “Brewer’s Friend”
Όταν βάζω τις τιμές 1045 αρχική πυκνότητα και 1010 τελική
Μου δίνει 4,59% abv και Apparent Attenuation 77%
Άρα είμαι μέσα στις τιμές που ορίζει για attenuation ο κατασκευαστής της μαγιάς
Τι να κάνω;
Να εμφιαλώσω;