Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - kefalonitis71

Σελίδες: [1]
1
Όσοι ασχολούνται με τα video-games σίγουρα θα έχουν ακούσει-παίξει κάποιο παιχνίδι της σειράς HALO για την κονσόλα της microsoft ΧΒΟΧ.
Φέτος πριν απο λίγες μέρες κυκλοφόρησε το HALO 5 Guardians και εγώ σαν φανατικός της σειράς αλλά και λίγο από τύχη βρήκα αυτήν την συνταγή στο https://byo.com/stories/issue/item/3065-double-halo-ale .
Κάνοντας μερικές αλλαγές στους λυκίσκους, στο mashing και την μαγιά έφτιαξα αυτήν μπύρα.

Halo Dubbel
Belgian Dubbel

Recipe Specs
---------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         7.235
Total Hops (g):           79.00
Original Gravity (OG):    1.064  (°P): 15.7
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  6.67 %
Colour (SRM):             15.6   (EBC): 30.7
Bitterness (IBU):         20.2   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
---------------
5.985 kg Pilsner (Βεργίνα) (82.72%)
0.424 kg Corn Sugar (5.86%)
0.424 kg Table Sugar (sucrose)
(5.86%) 0.402 kg Special-B (5.56%)

Hop Bill
---------------
39.0 g Fuggles Pellet (4.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
20.0 g Saaz Pellet (3% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
20.0 g Tettnanger Pellet (4.4% Alpha) @ 0 Minutes (Aroma) (0.8 g/L)

Misc Bill
---------------
15.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 90 Minutes.
Fermented at 20°C with Saflager S-23 Safbrew S-33

Recipe Generated with BrewMate

Μετά τα 90 λεπτά του mashing αύξησα την θερμοκρασία στους 82 και την άφησα να πέφτει μόνη της έτσι ώστε μετά απο 75 λεπτά να έχει φτάσει στους 76 με 77. χρειάστηκε μόνο ένα άναμα γιατί έπεφτε πιο γρήγορα αλλά το ψιλοπέτυχα.

Στον βρασμό όλα καλά πήρα ακριβώς τις πυκνότητες που έλεγε η συνταγή αλλά 3 λίτρα λιγότερα. Μικρό το κακό.

Η μπύρα τώρα πια βρίσκεται εμφιαλωμένη σε θερμοκρασία 20  βαθμών για ωρίμανση.

Σε δοκιμή που έγινε από περισσεύματα κάδων και δοκιμαστικών σωλήνων που εμφιαλώθηκαν και προστέθηκε και δεξτρόζη για ανθρακικό, μπορώ να πώ πως είναι μια πολύ ωραία μπύρα η οποία μου βγάζει πικραμύγδαλο στην γεύση.

Επίσημη δοκιμή, αν κρατηθώ, τα Χριστούγεννα που ελπίζω να έχω αγοράσει το XBOX ONE  και το HALO 5 Guardians.


2
Φτιάχνοντας τα ντουλάπια μου βρήκα ξεχασμένα 150gr Pilsner, 220 gr Cara pils, 60 gr Munich και 15 gr magnum pellets. Δεν μου πήγαινε η καρδιά να τα πετάξω αλλά ήταν και πολύ μικρή ποσότητα και ξεχασμένα πολύ καιρό για μπύρα. Και μπαμ μου ήρθε η ιδέα της μουσταλευριάς ή καλύτερα βυναλευριάς.
Βάζω νερό στην κατσαρόλα σε αναλογία 3,5:1. Τις βύνες σε κάλτσα λυκίσκου και mashing για 1 ώρα στους 66 έως 68. Mash out στους 77 για 15 λεπτά. Μέτρηση OG 1054. Προσθήκη 2 κουταλιές μέλι για ανεβάσω λίγο την πυκνότητα και OG πάνω από 1064 εν ξέρω πόσο γιατί το πυκνόμετρο είναι μικρό. Ο μούστος του κρασιού ανάλογα με τα σταφύλια παίζει από 1030 μέχρι 1150 αν θυμάμαι καλά. Βράσιμο για 15 λεπτά και στο flame out  5 gr magnum για άρωμα δεν είχα κάτι άλλο. Το κρύωσα πήρα ένα ποτήρι γλεύκος το έριξα στο μπλέντερ μαζί με 2,5 κουταλιές τις σούπας αλεύρι και βρουυυμμμμμ μέχρι που έγινε χυλός. Έριξα τον χυλό στο υπόλοιπο γλεύκος χαμηλή φωτιά και βράσιμο μέχρι που έγινε πηχτή σαν μουσταλευριά.
Συμπεράσματα, υφή και αρχική γεύση τέλεια, επίγευση την χαλάει λίγο ο λυκίσκος γιατί στο βράσιμο με το αλεύρι έβγαλε πικράδα όχι πολύ αλλά δεν είναι μουσταλευριά. Με αρωματικούς λυκίσκους ή και χωρίς, θα  είναι καλύτερα.
Δίνονται βέβαια τεράστιες επιλογές και συνδυασμοί γεύσεων παίζοντας με συνδυασμούς βυνών και λυκίσκων όπως ακριβώς και στις μπύρες.
Σίγουρα θα έχουμε συνέχεια.

3
Καλημερίζω το forum και ζητάω τις γνώσεις του. Έχω φτιάξει μια Pils την οποία την έχω στον δεύτερο κάδο περίπου 40 μέρες για lagering στους 3,5 - 4,5 βαθμούς C. Την Κυριακή λέω να εμφιαλώσω γιατί πρέπει στο ψυγιάκι να γίνει οπωσδήποτε μια απόψυξη αν θέλω να το έχω και για άλλες μπύρες. Είναι 25 λίτρα και για την ζύμωση είχα ρίξει 2 φακελάκια W34/40. Πριν την εμφιάλωση να ρίξω και άλλη μαγιά (για λόγους σιγουριάς) μαζί με την δεξτρόζη για τη δημιουργία ανθρακικού ή δεν χρειάζεται; και σε τι θερμοκρασία να βάλω τα μπουκάλια για την δημιουργία ανθρακικού;
Η γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω μαγιά γιατί μόλις τα μπουκάλια φτάσουν σε θερμοκρασία ζύμωσης (στους 13 βαθμούς ζύμωνα) η μαγιά θα ξυπνήσει από την "χειμερία νάρκη" και θα κάνει την δουλειά της. Απλά επειδή κάνω πρώτη φορά lagering θέλω μια απάντηση από κάποιον που το έχει κάνει.
Ευχαριστώ εκ΄των προτέρων.

Υ.Γ. Επίσης είναι η πρώτη μου μπύρα με βύνες Βεργίνα και ανυπομονώ να δοκιμάσω.

4
Ρε παιδιά ξέρει κανένας σας την συνταγή για αυτού του είδους τα λουκάνικα. Έχω βρει κάποιες στο ιντερνετ αλλά όλες είναι γενικές (δηλαδή χωρίς ποσοστά αναλογίας).

5
Κατ'αρχάς θέλω να ευχαριστήσω το Forum(beerdeli.gr), ιδιοκτήτες, διαχειριστές και λοιπά μέλη που με την βοήθεια τους κατάφερα μέσα σε λίγους μήνες να φτιάξω μπύρα, αλλαντικά και λουκάνικα χωρίς να έχω ιδέα για το πως γίνονται, μιας και στον τόπο καταγωγής μου (τουλάχιστον στο χωριό μου) κανείς δεν ασχολείται με αυτού του είδους τις παρασκευές.
Ας αφήσουμε τα λόγια και ας έρθουμε στην πράξη. Θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω την κατασκευή που έκανα. Ένα ημιαυτόματο γεμιστικό για λουκάνικα. Ημιαυτόματο γιατί το μείγμα προωθείτε με την πίεση του νερού του δικτύου ύδρευσης. Η ιδέα μου ήρθε από διάφορα βίντεο που είδα στο yοutube και μιας και πιάνουν τα χέρια μου στις κατασκευές και στις πατέντες είπα να προσπαθήσω και μάλιστα το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Δεν το έχω κοστολογήσει γιατί τα υλικά τα είχα μετά από μια πρόσφατη ανακαίνιση αλλά δεν πιστεύω να ξεπερνούν τα 30 - 40 ευρώ.

ΥΛΙΚΑ


1. Καπάκι τάπας σωλήνας PVC Φ100 (πάει μαζί με το εξάρτημα στο Νο.8  αλλά εδώ θέλουμε μόνο την τάπα)
2. Χωνί (με χάλασε λίγο το χρώμα αλλά δεν βρήκα άλλο)
3. Πιστόνι (αυτό έγινε από ξύλο για λόγους ευκολίας)
4. O-rings για στεγανοποίηση του πιστονιού
5. Καπάκι τάπας σωλήνας PVC Φ100 το άλλο μισό εξάρτημα στο Νο.8.
6. Παξιμάδι 1/2" και λαστιχένια τσιμούχα (δεν φαίνεται σε αυτή την φώτο), μαστός αρσενικός 1/2", διακόπτης θυλικός-αρσενικός 1/2", μαστός αρσενικός 1/2" σε 3/4". Αυτή είναι η είσοδος νερού.
7. Παξιμάδι 1/2" και λαστιχένια τσιμούχα (δεν φαίνεται σε αυτή την φώτο), μαστός αρσενικός 1/2", διακόπτης θυλικός-αρσενικός 1/2, αντάπτορας 1/2" για να μπεί λάστιχο. Αυτή είναι η έξοδος νερού.
8. Το υπόλοιπο της τάπας Φ100.
9. Σωλήνα PVC Φ100, το μήκος το υπολογίζουμε αναλόγως πόσα λίτρα θέλουμε να γίνει το γεμιστικό μας. Συμβουλή όχι μεγαλύτερο απο το μήκος του χεριού μας.
10. Teflon ή καννάβι για την ένωση (συναρμολόγηση) των υδραυλικών και κόλλα για PVC σωλήνες για το κόλημα του εξαρτήματος Νο.8 στην σωλήνα μας Νο.9.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΙΣΗ


Κόβουμε το εσωτερικό της τάπας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Επίσης αφαιρούμε τις βόλτες εσωτερικά της τάπας γιατί αλλιώς δεν κουμπώνει πάνω στην σωλήνα μας.
Το χωνί κόβεται σε διάσταση διαμέτρου ίση με την διάσταση της εσωτερικής διαμέτρου της σωλήνας μας και το περνάμε μέσα από την τάπα.
Το πιστόνι όπως προανέφερα είναι φτιαγμένο από ξύλο για λόγους ευκολίας (μια σκέψη είναι να γίνει από πλαστικό πάγκου κοπής). Υπάρχουν 2 αυλάκια στα οποία μέσα μπαίνουν 2 O-rings για να στεγανοποιείται και να μην περνάει νερό στο μείγμα μας.
Με κόλλα PVC κολλάμε το εξάρτημα της τάπας στην σωλήνα και τέλος τρυπάμε την πίσω τάπα και βιδώνουμε τα υδραυλικά εξαρτήματα με την χρήση teflon ή καννάβι.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Λαδώνουμε τα O-rings, περνάμε το πιστόνι μέσα στην σωλήνα και το πιέζουμε μέχρι κάτω. Μετά βάζουμε το μείγμα μας (κιμά) και στην συνέχεια τοποθετούμε την τάπα με το χωνί. Στο στάδιο που βρίσκεται η κατασκευή τώρα, το χωνί δεν είναι κολλημένο για να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα. Την τάπα όμως την βιδώνουμε γιατί αν δεν την βιδώσουμε θα φύγουν τάπα, πιστόνια, κιμάδες και νερά στον απέναντι τοίχο. Και εδώ είναι ένα σημείο που η κατασκευή θα βελτιωθεί αργότερα. Τέλος βιδώνουμε την πίσω τάπα,   Βεβαιωνόμαστε ότι η είσοδος νερού είναι κλειστή και η έξοδος ανοιχτή και συνδέουμε μια παροχή νερού στην είσοδο με το Νο.6 και αν θέλουμε ένα λάστιχο στη έξοδο νερού Νο.7 το οποίο το οδηγούμε σε μια αποχέτευση και το στερεώνουμαι. Ανοίγουμε την είσοδο νερού σιγά-σιγά μόλις το νερό αρχίσει να τρέχει από την έξοδο το κλείνουμε και κλείνουμε επίσης και την έξοδο νερού. Στην συνέχεια ανοίγουμε πάλι την είσοδο σιγά-σιγά και αν έχουν πάει όλα καλά ο κιμάς θα αρχίσει να βγαίνει από την άκρη του χωνιού. Με τον διακόπτη νερού στη είσοδο ρυθμίζουμε την ταχύτητα λειτουργίας. Πολύ ανοιχτή=μεγάλη ταχύτητα. Αν θέλουμε να το σταματήσουμε ακαριαία ανοίγουμε την έξοδο και κλείνουμε την είσοδο.




Αν προσπαθήσετε να το φτιάξετε σας εύχομαι καλή επιτυχία και ότι θέλετε να ρωτήσετε είμαι πάντα στην διάθεσή σας. Εννοείται ότι παρατηρήσεις - βελτιώσεις είναι καλοδεχούμενες μιας και η κατασκευή είναι στην πρώτη της δοκιμαστική έκδοση.

6
Διάφορα / Τα πρωτα μου λουκανικα.
« στις: 13/03/2015, 10:08:52 »
Η πρώτη μου προσπάθεια παρασκευής λουκάνικων. Συνταγές του "Δύτη" - "DIVER" (ευχαριστώ τιτανομέγιστε).

https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,19.0.html
https://www.beerdeli.gr/forum/index.php/topic,27.0.html




7
Με την βοήθεια ενός φίλου (όσον αφορά τα υλικά και τις κολλήσεις) συμπληρώθηκε ο εξοπλισμός. Φτιαγμένα στο χέρι χωρίς cnc και laser από καθαρό ανοξείδωτο μέταλλο. Κάψαμε μερικά τρυπάνια αλλά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι τέλειο για μηδενικό κόστος.




8
Παράγγειλα απο τον χασάπη μου να μου φέρει παστά χοιρινά άντερα για λουκάνικα. Ενώ τον ρώτησα αν είναι παστά και μου είπε ναι, όταν μου τα έφερε διαπίστωσα πως δεν είναι. Είναι καθαρισμένα έτοιμα αλλά νωπά. Για να τα συντηρήσω η κατάψυξη είναι οκ? Λέω να τα μοιράσω ανά παρτίδες και στον καταψύκτη και όποτε θέλω να ξεπαγώνω. Γίνεται κάτι τέτοιο η θα χαλάσουν. Θυμάμαι στο χωριό που τις αντεριές απο τα αρνιά και τα κατσίκια τις παγωναμε και όταν τις βγάζαμε ήταν οκ.

9
Καλησπέρα στο Forum. Μια ερωτηση ρε παιδια. Τι ειναι το Brewhouse Efficiency? που διαβάζω στις συνταγες απο το brewmate.

10
Μετά απο 3 μήνες διαβάσματος και περιμένοντας να πεσει λίγο η θερμοκρασία περιβάλοντος, η πλήρωση του χρόνου έφτασε και η πρώτη μου απόπειρα για σπιτική μπύρα είναι γεγονός. Ακολουθόντας πιστά τις οδηγίες του Paul, τον οποιο ευχαριστώ πολύ για την υπομονή του, το γλεύκος είναι μεσα στον κάδο και περιμένουμε εν'αγωνίος να αρχίσει η ζύμωση. Brewferm Tarwebier, η πρώτη επιλογή σαν λάτρης του σταριού και πιστεύω ότι όλα πήγαν καλα, OG 1052, ακρειβως 15l γλεύκος, μονο που η μαγιά έπεσε μέσα στους 23 βαθμούς.

Ασχέτος αποτελέσματος ευχαριστώ όλα τα παιδιά του forum απο τους οποίους έμαθα πολλά διαβάζοντας τα posts τους, αλλά ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Paul και τον Αλέξανδρο για την υπομονή τους και τις αναλυτικές οδηγίες τους.

Καλές Μπύρες λοιπόν !!!

11
Νέα μέλη / Καλησπερα απο ενα νεο μελος
« στις: 13/08/2014, 18:06:30 »
Απο πάντα μου αρεσαν τα σπιτικά προιοντα και παρασκευες. Μαγειρεματα, ζημώματα, ψησιματα, αλλα πάντα η μπύρα ήταν εμπορίου, εν αντιθέση με το κρασι που ηταν σπιτικό.
Επιδή όμως πλέον μένω μόνιμα αθήνα και κρασί δεν μπορώ να φτιάξω, λεω να αρχήσω την παρασκευή της άλλης απόλαυσης της μπύρας. Θα χρειαστω πολυ απο την βοήθεια σας.
Καλησπέρα λοιπον και καλως σας βρήκα.   ;D

Σελίδες: [1]